Information
Här kommer jag att lägga ut och uptadera lite olika info om mina recept, ingredienser, och olika tips. Ungefär som en FAQ.
De flesta diabetiker använder sötningsmedel i vardaglig bakning och matlagning som en ersättare för socker. När man bakar mina recept så är det bra att använda ett sötningsmedel som är 1:1 med vanligt, vitt strösocker, eftersom att det då blir rätt mängd i bakverken/Maträtterna. Men vad finns det för några?
Maltitol
Maltitol är en sockeralkohol. Det är en kolhydrat och det höjer blodsockret. Det används ofta i till exempel glass. Det kan ha en laxerande effekt vid överdriven konsumption, men har inga långvariga hälsoeffekter.
Xylitol
Xylitol är en sockeralkohol som innehåller väldigt få kolhydrater. Det höjer blodsockret väldigt långsamt under en längre tidsperiod. Det är ett naturligt sötningsmedel som kommer från björkar, och kallas därför även för björksocker. Personligen tycker jag att det kan ha en lite brännande eftersmak ifall man använder för mycket. Det kan precis som Maltitol ha en laxerande verkan vid överdriven konsumption.
Erytritol
Erytritol är en sockeralkohol som inte påverkar blodsockret alls och innehåller nästan inga kalorier. TRots det så räknas den ändå tekniskt sett som en kolhydrat. Det ger inte magproblem lika ofta som andra sockeralkoholer. Man håller dock på att forska om dess långvariga effekter.
Stevia ( Stevioglykosider)
Stevia är ett naturligt sötningsmedel som kommer från växten Stevia rebaudiana. Den har används i flera hundra år i bland annat asien. Stevia höjer inte blodsockret alls, och innehåller nästan inga kalorier. Det finns inga bevisade bieffekter, varken långvariga eller kortvariga. Personligen så tycker jag, att den precis som Xylitol kan ha en lite brännande eftersmak.
Acesulfam K
Acesulfam K är ett syntetiskt sötningsmedel som är mycket sötare än socker men utan kalorier. Det påverkar inte blodsockret. Man hittar det ofta i sockerfri läsk eller proteinbars. Det har gjorts över 90 studier på sötningsmedel och det har inte kiunnat bevisas några negativa hälsoeffekter, förutom att ämnet kan störa tarmfloran hos vissa.
Aspartam
Aspartam är ett syntetiskt sötningsmedel som är 200 gånger sötare än socker och innehåller nästan inga kalorier. Det påverkar inte blodsockret. IARC, som är WHO:s (World Health Organisation) canceravdelning, bedömde aspartam som möjligen cancerframkallande, baserat på begränsad bevisning. Den förkommer ofta i sockerfri läsk.
Sukralos
Sukralos är ett syntetiskt sötningsmedel som är 600 gånger sötare än socker. Det används ofta i drycker, bakverk och andra livsmedel som marknadsförs som ”sockerfria”. Sukralos metaboliseras inte av kroppen. Ny forskning visar att sukralos både höjer blodsockret och är fettbildande vilket kan vara skadligt för överviktiga och personer i riskzonen för diabetes.
Detta är lite fakta om några olika vanliga sötningsmedel. Källhänsvisningar: Diabetic Designed, Allt om Diabetes, WHO, IARC, DagensDiabetes, Wikipedia.
Mina recept är baserade på mjöl med litet kolhydratsinnehåll för att göra det enklare för oss diabetiker. De jag använder mest är Mandelmjöl och Kokosmjöl.
Mina recept bär inte kompitabla med med dessa dieter. Det är viktigt att komma ihåg att recepten inte är kolhydratsfria, utan att jag försöker endast att använda så långsamma kolhydrater som möjligt tillsammans med mycket fiber. Detta gör att blodsockerkurvan blir mycket enklare att ta hand om och förutsäga. Det blir då enklare att dosera sitt insulin rätt.